Zielone naleśniki ze szpinakiem (wegańskie!)

weganskie nalesniki ze szpinakiem meet without meat-min
freedom forest girl nature

Mięciutkie, zielone naleśniki ze szpinakiem i cebulą. Polałam je pomidorowym sosem i podałam z kiełkami i natką pietruszki.

składniki

na 8 naleśników

ciasto:

1 i 1/3 szklanki mąki + 1 i 1/2 łyżki

2 szklanki mleka sojowego

2/3 łyżeczki sody

1 i 1/3 łyżki octu

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku w liściach

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka papryki słodkiej

sól, pieprz

 

sos:

2 puszki pomidorów

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka syropu klonowego

szczypta chilli

sól, pieprz

wykonanie

Zblenduj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na naleśniki. Odstaw na 5-10 min.

Porządnie rozgrzej patelnię i przed smażeniem każdego naleśnika posmaruj patelnię odrobiną oleju. Ja używam do tego pędzelka kuchennego. Po rozgrzaniu oleju wlej porcję ciasta i po 1-2 minutach obróć na drugą stronę.

Pokrój cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i wrzuć cebulę i czosnek. Po minucie dodaj szpinak i rozmroź go. Na koniec dodaj przyprawy.

Podgrzewaj składniki na sos w rondelku przez około 5 minut i zblenduj.

Napakuj farsz do każdego naleśnika i polej sosem. Posyp zieleniną. 🤗

nalesniki wytrawne meet without meat
nalesniki ze szpinakiem meet without meat-min

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *