Wypasione faszerowane bataty, wegańskie

faszerowane bataty
freedom forest girl nature

Te faszerowane bataty to idealna propozycja na kolację, przekąskę na imprezę lub dodatek do obiadu. Mają mega intensywny, lekko wędzony farsz z tofu, brokuła i ciecierzycy. Polane są sosem z tahini i cytryny, posypane natką pietruszki.

składniki

na dwie porcje

2 bataty

 

farsz:

½ brokuła (250 g)

½ puszki ciecierzycy (120 g)

½ tofu wędzonego (90 g)

1 łyżka płatków drożdżowych

½ łyżki papryki wędzonej

½ łyżki papryki słodkiej

1 łyżka sosu sojowego

kilka kropli dymu wędzarniczego (opcjonalnie, ale daje super posmak)

szczypta chilli / ostrej papryki

szczypta soli

 

sos:

1,5 łyżki tahini

3 łyżki wody / soku z cytryny

szczypta soli

natka pietruszki / inne zioła

wykonanie

Bataty przekrój wzdłuż i piecz przez 40-50 minut w 200 stopniach.

W międzyczasie ugotuj brokuła i podziel go na różyczki. Rozgrzej olej na patelni. Tofu pokrój w niedużą kostkę i smaż razem z ciecierzycą i wszystkimi przyprawami przez około 8 minut. Nie mieszaj często, żeby mogły się ładnie zarumienić.

Gdy bataty będą miękkie, wyjmij z nich środek i dodaj do miski razem z tofu, ciecierzycą i brokułem. Wymieszaj całość i wyłóż do batatów. Piecz przez kolejne 15 minut. Wymieszaj składniki na sos. Upieczone bataty posyp natką pietruszki i polej sosem.

faszerowane bataty meet without meat

Spodobały Ci się faszerowane bataty? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańskie spaghetti bolognese

🌿 Najlepszy wegański burger, jaki zrobiłam

🌿 Zielone naleśniki ze szpinakiem (wegańskie!)

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *