Całe czas żyłam w przekonaniu, że spaghetti bolognese podaje się z makaronem spaghetti. A tu niespodzianka. Dopiero podczas pisania tego wstępu i czytania historii dania, dowiedziałam się, że spaghetti bolognese klasycznie jest podawane z makaronem tagliatelle.
Sos boloński to inaczej ragù, czyli bardzo gęsty sos mięsny, gotowany przez wiele godzin. Na blogu Wegan Nerd możemy przeczytać, że Włosi zarejestrowali przepis na ragù i bolońscy kucharze sztywno się go trzymają od 1982 roku.
Wegańskie bolognese jest bardzo intensywne w smaku. Podstawa sosu to marchewka, seler naciowy i cebula. W mojej wersji do usmażonych warzyw dodałam tofu, które uprzednio usmażyłam i nadałam mu intensywności oraz wino, dzięki któremu smaki się wzmocniły. Wegańskie bolognese jest mega głębokie w smaku, odrobinę słodkie, sycące, po prostu wyjątkowe!
składniki
na trzy porcje
200 g makaronu
sos:
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 nieduża marchew
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
około 10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta chilli, soli, pieprzu
1 puszka pomidorów
¼ szklanki czerwonego wina
tofu:
1 tofu (180 g)
1 łyżka papryki słodkiej
½ łyżki papryki wędzonej
3 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
natka pietruszki
wykonanie
Czosnek posiekaj, marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, seler i cebulę pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj warzywa i smaż około 6 minut. Po tym czasie dodaj pomidorki koktajlowe, przyprawy, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i wino. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
W międzyczasie rozgnieć tofu na małe kawałki dłońmi lub użyj tłuczka do ziemniaków. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj tofu i przyprawy. Smaż około 8 minut, rzadko mieszając. Tofu powinno być ładnie zarumienione. Od razu dodaj je do sosu. Niech całość dalej gotuje się razem.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z sosem i posyp natką pietruszki.
Masz ochotę spróbować innych wegańskich makaronów? Zobacz te przepisy:
🌿 Makaron ryżowy z wędzonym tofu