Wegańskie naleśniki z twarożkiem i truskawkami

weganskie nalesniki z twarozkiem meet without meat
freedom forest girl nature

Ideale śniadanie lub obiad na lato – wegańskie naleśniki z twarożkiem i truskawkami. Są mega dobre i lekkie. Lećcie po świeże truskawy, bo to najlepszy moment! 😁

składniki

na dwie porcje

wegański twarożek:

1 tofu (180 g)

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2-3/4 puszki mleka kokosowego (200-300 ml)

 

naleśniki:

1 szklanka + 1 łyżka mąki

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka octu

 

truskawki

olej z pestek moreli

cukier puder

wykonanie

Zblenduj wszystkie składniki na serek. Jeżeli chcesz otrzymać gęstszy twarożek, dodaj mniej mleka kokosowego.

Zblenduj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na naleśniki. Odstaw na 5-10 min.

Porządnie rozgrzej patelnię i przed smażeniem każdego naleśnika posmaruj patelnię odrobiną oleju. Ja używam do tego pędzelka kuchennego. Po rozgrzaniu oleju wlej porcję ciasta i po 1-2 minutach obróć na drugą stronę.

Naleśniki posmaruj serkiem i dodaj pokrojone truskawki. Zwiń, tak jak lubisz, polej odrobiną oleju z pestek moreli, posyp cukrem pudrem i truskawkami.

weganskie nalesniki z twarozkiem

Spodobały Ci się wegańskie naleśniki z twarożkiem? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańskie babeczki czekoladowe

🌿 Wegańskie tartaletki cytrynowe

🌿 Kokosowe wegańskie babeczki

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *