Wegańskie ciastka

weganskie ciastka
freedom forest girl nature

Są takie momenty, kiedy po prostu trzeba zjeść coś słodkiego. Ja mam tak często. Przeszukuję szafki, lodówkę i myślę, co mogłabym na szybko upiec. Kiedy nie macie szczególnych zapasów ani składników, właśnie wtedy uratuje Was ten przepis na wegańskie ciastka. Robi się je ekspresowo, nie mogą się nie udać. Potrzebujecie tylko podstawowych rzeczy: mąki, cukru, czekolady gorzkiej, oleju kokosowego i mleka.

Proste, idealne wegańskie ciasteczka, do przyrządzenia których nie potrzebujecie żadnych specjalnych składników.

składniki

na 12 ciastek:

0,5 szklanki cukru brązowego

1/3 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego

szczypta soli

 

1/4 szklanki mleka roślinnego

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

garść dropsów czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady

wykonanie

Wymieszaj w misce cukier, olej i sól. Następnie dodaj resztę składników i troszkę zimnej wody (1-2 łyżki) i wyrabiaj ciasto. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ogrzej chwilę ciasto, wyrabiając w dłoniach i podziel na 12 części. Uformuj kulki i spłaszcz je na kratce do pieczenia.

Piecz przez 14-17 min. Nie przejmuj się, że ciastka są miękkie przy wyjmowaniu. Stwardnieją odrobinę dopiero po wyjęciu. Ja wyjmuję je, gdy po bokach są odrobinę zarumienione.

weganskie ciastka

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *