


Wegański sernik z galaretką, czyli tradycyjny, kultowy tofurnik w wercji na zimno z owocami i galaretką własnej roboty! Nie trzeba go piec.
Tofu, cytryny, agar – to 3 składniki niezbędne do tego przepisu!
Co to jest agar?
To substancja żelująca zrobiona z glonów, które są wydobywane głównie u wybrzeży Japonii. Może zastępować żelatynę, do produkcji której używa się kości, skóry oraz ścięgien zwierząt.
Żeby zrobić galaretkę z agaru, należy go rozpuścić w gotującej wodzie. Aby uaktywnić jego żelujące właściwości gotowanie przez 30-60 sekund jest niezbędne!
Co więcej, można go użyć do ciast na zimno i kremów.
składniki
na foremkę 26 cm
spód:
200 g wegańskich ciasteczek (np. Sante lub owsiane)
masa:
2 puszki mocno schłodzonego mleka kokosowego
4,5 łyżeczki agaru
5 kostek tofu (po 180 g)
1 szklanka soku z cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
galaretka:
1 litr wody
3/4 szklanki cukru
400 g owoców
wykonanie
Na spód foremki wyłóż ciastka tak, aby zakryły całe dno.
Przełóż stałą część mleka kokosowego do garnka, dodaj agar i mieszając podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje, pozostaw na ogniu jeszcze pół minuty, ciągle mieszając.
Wlej mleko z agarem do kielicha blendera (masa będzie bardziej aksamitna niż zblendowana blenderem ręcznym), dodaj połamane na kawałki tofu, skórkę ze sparzonych cytryn, 3/4 porcji soku z cytryny oraz cukru pudru, wanilię i sól.
Dokładnie zblenduj masę. Spróbuj i dodaj sok z cytryny i cukier według własnego uznania. Sok z cytryny pozbawia tofu jego mdłego smaku, dlatego lepiej dodać go więcej niż mniej. Ja dodałam całą porcję soku i odrobinę mniej cukru, ale wiem, że niektórzy wolą słodsze desery.
Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki.
W tym czasie zagotuj w garnku wodę z cukrem na galaretkę. Dodaj agar i parę zgniecionych owoców tak, aby galaretka miała ładny kolor. (porzeczki dobrze farbują). Gotuj minutę ciągle mieszając. Galaretka na tym etapie ciągle będzie płynna. Należy ją odstawić na 5-8 minut.
Na masę wyłóż owoce i wylej na nie galaretkę. Wstaw do lodówki. Sernik będzie gotowy za 30-40 minut.

