Wegański sernik z galaretką

tofurnik z galaretką meet without meat
freedom forest girl nature

Wegański sernik z galaretką, czyli tradycyjny, kultowy tofurnik w wercji na zimno z owocami i galaretką własnej roboty! Nie trzeba go piec.

Tofu, cytryny, agar – to 3 składniki niezbędne do tego przepisu!

Co to jest agar?

To substancja żelująca zrobiona z glonów, które są wydobywane głównie u wybrzeży Japonii. Może zastępować żelatynę, do produkcji której używa się kości, skóry oraz ścięgien zwierząt.

Żeby zrobić galaretkę z agaru, należy go rozpuścić w gotującej wodzie. Aby uaktywnić jego żelujące właściwości gotowanie przez 30-60 sekund jest niezbędne!

Co więcej, można go użyć do ciast na zimno i kremów.

składniki

na foremkę 26 cm

spód:

200 g wegańskich ciasteczek (np. Sante lub owsiane)

 

masa:

2 puszki mocno schłodzonego mleka kokosowego

4,5 łyżeczki agaru

5 kostek tofu (po 180 g)

1 szklanka soku z cytryny

skórka otarta z dwóch cytryn

1 i 1/4 szklanki cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

 

galaretka:

1 litr wody

3/4 szklanki cukru

400 g owoców

wykonanie

Na spód foremki wyłóż ciastka tak, aby zakryły całe dno.

Przełóż stałą część mleka kokosowego do garnka, dodaj agar i mieszając podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje, pozostaw na ogniu jeszcze pół minuty, ciągle mieszając.

Wlej mleko z agarem do kielicha blendera (masa będzie bardziej aksamitna niż zblendowana blenderem ręcznym), dodaj połamane na kawałki tofu, skórkę ze sparzonych cytryn,  3/4 porcji soku z cytryny oraz cukru pudru, wanilię i sól.

Dokładnie zblenduj masę. Spróbuj i dodaj sok z cytryny i cukier według własnego uznania. Sok z cytryny pozbawia tofu jego mdłego smaku, dlatego lepiej dodać go więcej niż mniej. Ja dodałam całą porcję soku i odrobinę mniej cukru, ale wiem, że niektórzy wolą słodsze desery.

Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki.

W tym czasie zagotuj w garnku wodę z cukrem na galaretkę. Dodaj agar i parę zgniecionych owoców tak, aby galaretka miała ładny kolor. (porzeczki dobrze farbują). Gotuj minutę ciągle mieszając. Galaretka na tym etapie ciągle będzie płynna. Należy ją odstawić na 5-8 minut.

Na masę wyłóż owoce i wylej na nie galaretkę. Wstaw do lodówki. Sernik będzie gotowy za 30-40 minut.

sernik z galaretką meet without meat

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *