Wegański omlet

weganski omlet
freedom forest girl nature

Wegański omlet to idealna opcja na śniadanie lub kolację. Jest pożywny i można dodać do niego ulubione dodatki. Super smakuje z hummusem lub guacamole. Jeżeli ktoś lubi jajeczne omlety, może to być dobra wegańska alternatywa. 🙂

składniki

ciasto:

3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta czarnej soli (lub zwykłej)

szczypta pieprzu

1/4 łyżeczki kurkumy

łyżka płatów drożdżowych

1/2 szklanki wody

dodatki:

pomidor / ćwiartka papryki / pół cebuli / szczypiorek / hummus / guacamole / garść szpinaku / rukola

wykonanie

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, wybrane pokrojone warzywa, szpinak, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Ja używam do tego trzepaczki. Dodaj najpierw 1/3 szklanki wody, wymieszaj i sprawdź konsystencję. Ciasto nie powinno być za gęste. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy i wlej ciasto. Smaż 3-5 minut na niedużym ogniu. Aby ładnie obrócić omlet, warto go zsunąć na talerz i obracając, przełożyć z powrotem na patelnię. Następnie smażyć kolejne 3-5 minut aż się zarumieni. Możesz posmarować omlet hummusem lub guacamole, posypać rukolą lub szczypiorkiem.

weganski omlet

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *