Wegański majonez

weganski majonez 11
freedom forest girl nature

Czy da się zrobić majonez bez jajek? Czy będzie gęsty, nadający się do sałatek i burgerów? Jasne, że tak! Wegański majonez jest smaczny i robi się go ekspresowo.

Warto dodać do niego czarną sól, która nadaje specyficzny jajeczny posmak. Sól kala namak.

składniki

na słoik majonezu / dużą sałatkę jarzynową

1/2 szklanki mleka sojowego

prawie cała szklanka oleju

łyżka octu np. jabłkowego

łyżka soku z cytryny

spora szczypta czarnej soli Kala Namak

szczypta zwykłej soli

łyżeczka musztardy

szczypta pieprzu

wykonanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, ocet jabłkowy, sok z cytryny i musztardę. Dosyp sól i pieprz.

weganski majonez 2

 

Zacznij blendować aż mieszanina się spieni.

weganski majonez 1

 

Powoli dolewaj olej cały czas blendując. Po kilku minutach majonez będzie robił się coraz gęstszy. Cierpliwości! Na pewno zgęstnieje. 🙂

Gdy osiągniesz wystarczającą dla Ciebie gęstość, spróbuj czy nie potrzeba go jeszcze doprawić.

Wstaw majo do lodówki. Pod wpływem zimna jeszcze bardziej zgęstnieje.

weganski majonez 4

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

2 thoughts on “Wegański majonez”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *