Wegański majonez

weganski majonez 11
freedom forest girl nature

Czy da się zrobić majonez bez jajek? Czy będzie gęsty, nadający się do sałatek i burgerów? Jasne, że tak! Wegański majonez jest smaczny i robi się go ekspresowo.

Warto dodać do niego czarną sól, która nadaje specyficzny jajeczny posmak. Sól kala namak możecie kupić w większych sklepach np. Auchan, w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością. Jest naturalna i naprawdę wali jajem. Możecie też dodawać ją do awokado i wszelkich innych sosów.

Złota rada: jeżeli kupicie gruboziarnistą czarną sól i sami będziecie ją mielić to nie zaciągnijcie się jej zapachem zaraz po zmieleniu. Naprawdę nie róbcie tego, bo będzie to dla Was nauczka do końca życia.

składniki

na słoik majonezu / dużą sałatkę jarzynową

1/2 szklanki mleka sojowego

około 4/5 szklanki oleju

łyżka octu np. jabłkowego (polecam Wam ten z Rossmanna)

łyżka soku z cytryny

spora szczypta czarnej soli Kala Namak

szczypta zwykłej soli

łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

szczypta pieprzu

wykonanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, ocet jabłkowy, sok z cytryny i musztardę. Dosyp sól i pieprz.

weganski majonez 2

 

Zacznij blendować aż mieszanina się spieni.

weganski majonez 1

 

Powoli dolewaj olej cały czas blendując. Po kilku minutach majonez będzie robił się coraz gęstszy. Cierpliwości! Na pewno zgęstnieje. 🙂

Gdy osiągniesz wystarczającą dla Ciebie gęstość, spróbuj czy nie potrzeba go jeszcze doprawić.

Wstaw majo do lodówki. Pod wpływem zimna jeszcze bardziej zgęstnieje.

weganski majonez 4

 

Wegański majonez możesz dodać np. do sałatki jarzynowej, tofu po gruzińsku lub burgerów.

😁😁😁

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Wyrażam zgodę na otrzymywanie emaili od meetwithoutmeat.pl

2 thoughts on “Wegański majonez”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *