Wegański deser chia jagodowy

Deser chia meet without meat
freedom forest girl nature

Jagodowo-waniliowy wegański deser chia – super świeża wersja popularnego deseru z nasion chia.⁠ Można zrobić go wieczorem i zjeść rano na śniadanie! ☀️⁠

składniki

na 2 porcje

200 ml mleka sojowego ¾ szklanki mrożonych jagód 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki nasion chia

200 ml mleka sojowego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

wykonanie

Zblenduj 200 ml mleka sojowego z jagodami, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Dodaj 3 łyżki nasion chia i wymieszaj. Wymieszaj kolejne 200 ml z 4 łyżkami nasion chia, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym.

Włóż puddingi do lodówki na kilka godzin, aby nasiona chia napęczniały. Mieszaj co jakiś czas.

Po około 4 godzinach przelej puddingi do słoiczków lub szklanek – najpierw część jagodową, później waniliową. Ozdób owocami.

Spodobał Ci się przepis na wegański deser chia? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿Wegańska tarta cytrynowa

🌿 Tofucznica na wegańskie śniadanie

🌿 Wegańskie gofry z owocami

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *