Tofu w panko

tofu w panko
freedom forest girl nature

Myślę, że każdy czasami ma ochotę na tradycyjny obiad – kotlety, ziemniaki i mizeria.

Czy da się zrobić tadycyjny obiad w wersji wegańskiej? Jasne, że tak! Opcji na kotlety jest mnóstwo – z pieczarek, soczewicy, sojowe. W tym przepisie użyłam tofu, które usmażyłam w panierce panko. Surówką może być mizeria, kapusta, sałata z pomidorem i ogórkiem, ugotowane buraczki. Opcji jest dużo. Ja ostatnio zrobiłam mizerię, bo uwielbiam ogórki. 💖

składniki

kotlety:

paczka tofu

panierka panko (jeżeli nie macie, może być bułka tarta lub płatki owsiane)

3 łyżki mąki pszennej

przyprawa do kurczaka

papryka wędzona lub inne ulubione przyprawy

łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonlanie)

sól

pieprz

Dobrze jest też zostawić tofu na noc w marynacie z sosu sojowego, łyżki syropu z agawy i wody.

mizeria:

2 ogórki

pół opakowania tego jogurtu sojowego

łyżeczka syropu z agawy

sól

koperek

świeżo zmielony pieprz

+ugotowane ziemniaki

wykonanie

kotlety:

Na talerz wysyp mąkę, dodaj przyprawy, dym wędzarniczy i dolej około 9 łyżek wody. Mieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Mieszanka nie może być za gęsta ani za bardzo wodnista. Na drugi talerz wysyp panko. Przekrój tofu na pół, żeby otrzymać dwa kotlety. Jeżeli chcesz, pokrój je jeszcze na 4 mniejsze prostokąty.

Kawałki tofu zamocz w mące z wodą i przełóż na talerz z panko. Obracaj tak, aby panierka się przykleiła z każdej storny.

Porządnie rozgrzej sporo oleju na patelni. Smaż tofu, aż panierka się zezłoci.

mizeria:

Pokrój ogórki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

 

Smaczneeeeego!

tofu w panko

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

2 thoughts on “Tofu w panko”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *