Tofu pod pierzynką

wegański ser meet without meat
freedom forest girl nature

Uwielbiam ten przepis, jest naprawdę mistrzowski! Nie jest typowo świąteczny przepis, ale naprawdę wyjątkowy! Moja mama od dawna przygotowywała je na święta z twarogiem. Oryginalna wersja dania to ser po gruzińsku. Zweganizowałyśmy je używając zamiast niego tofu. Należy moczyć je przez noc w sosie sojowym, dzięki czemu staje się naprawdę bogate w smaku. Jest przykryte sosem czosnkowym i posypane ogórkami kiszonymi oraz cebulą.

Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:

🎄 Nieryba po grecku

🎄 Piernikowy tofurnik

🎄 Pasta nierybna

🎄 Panierowana seleryba

składniki

na 4-6 porcji

2 tofu (po 180g)

1/2 szklanki sosu sojowego + 1/2 szklanki wody

2 ogórki kiszone

1 nieduża cebula

sos:

5 łyżek wegańskiego majonezu (gotowego lub zrobionego)

4 łyżki wegańskiego jogurtu

1-2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

wykonanie

Każde tofu pokrój na 4 prostokąty. Przełóż do płaskiego naczynia i zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia odsącz tofu z nadmiaru płynu i przełóż do czystego naczynia. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę i posyp nimi tofu.

Wymieszaj majonez, jogurt i wyciśnięty ząbek czosnku. Przykryj tofu sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

ser pod czosnkową pierzynką
wegański ser pod pierzynką

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *