Tarta czekoladowa 馃崼

wega艅ska tarta czekoladowa
freedom forest girl nature

Czekoladowa tarta na ka偶d膮 okazj臋. Bez pieczenia. Wega艅ski deser, kt贸ry mo偶e zrobi膰 naprawd臋 ka偶dy, a gwarantuj臋, 偶e zasmakuje ka偶demu.

Sp贸d zrobi艂am orzechowy, ale 艣mia艂o mo偶ecie pokombinowa膰 z p艂atkami owsianymi, orzechami i daktylami albo z m膮k膮 ry偶ow膮, daktylami i olejem kokosowym. Sama tarta jest dosy膰 zbita, idealnie trzyma kszta艂t. Na g贸r臋 najlepsze s膮 soczyste owoce: truskawki, maliny, bor贸wki, porzeczki.

sk艂adniki

na form臋 o 艣rednicy 24-26 cm

sp贸d:

250 g daktyli

250 g nerkowc贸w

100 g migda艂贸w

tarta:

120 g czekolady

3/4 szklanki mleka ro艣linnego

2 paczki tofu (360 g)

3/4 szklanki cukru pudru

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki kakao

owoce na g贸r臋

wykonanie

Zalej daktyle wrz膮c膮 wod膮, aby si臋 namoczy艂y. W mi臋dzyczasie zbleduj lub posiekaj orzechy. Odlej wi臋kszo艣膰 wody z daktyli i zblenduj je na mas臋. Odrobina wody to u艂atwi, dlatego dodaj jej odrobin臋 wi臋cej w razie potrzeby. Umie艣膰 orzechy i mas臋 w foremce i wy艂贸偶 sp贸d. Wstaw do lod贸wki.

Rozpu艣膰 czekolad臋 w k膮pieli wodnej. Do naczynia blendera wlej mleko, rozkruszone w palcach tofu, cukier puder, olej kokosowy i kakao. Zbleduj do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Wlej rozpuszczon膮 czekolad臋 i ponownie zblenduj. Gdyby masa by艂a za g臋sta, dodaj wi臋cej mleka. Gotow膮 mas臋 przelej na sch艂odzony sp贸d. Dodaj ulubione owoce. Najlepiej tarta smakuje po mocnym sch艂odzeniu.

wega艅ska tarta czekoladowa
wega艅ska tarta czekoladowa
wega艅ska tarta czekoladowa

Subskrybuj!

Wy艣l臋 Ci list臋 10 tanich, wega艅skich przek膮sek, kt贸re warto zabra膰 w podr贸偶 i b臋d臋 informowa膰 o nowych postach. 馃惃

Zgadzam si臋 na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udost臋pniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *