Szybkie wegańskie curry z tofu

wegańskie curry
freedom forest girl nature

Dzielę się z Wami przepisem na szybkie wegańskie curry z tofu. Miękkie tofu, słodki batat i mleko kokosowe to połączenie, które uwielbiam. To curry mnie ratuje, gdy nie mam pomysłu na obiad lub mam bardzo mało czasu na jego przygotowanie. W ogóle macie tutaj pełną dowolność. Jeżeli nie macie akurat batata, dodajcie więcej papryki lub ciecierzycę. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać papryczkę chilli.

składniki

na dwie porcje

1 szklanka ryżu basmati (lub inny ulubiony)

1 tofu

2 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)

1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

3-4 łyżki sosu sojowego

1 nieduży batat

1 nieduża papryka

1 nieduża cukinia

1 puszka mleka kokosowego

szczypta pieprzu

szczypta pieprzu

szczypta soli

olej

wykonanie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pokrój tofu i warzywa w dużą kostkę, a czosnek posiekaj.

W garnku rozgrzej olej i smaż przez chwilę tofu. Po chwili dodaj czosnek i przyprawy. Następnie wlej sos sojowy i smaż całość jeszcze chwilę.

Dodaj warzywa i zalej mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu około 15-20 minut aż warzywa zmiękną.

szybkie curry meet without meat

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *