Spring rollsy

spring rollsy meet without meat
freedom forest girl nature

Moja propozycja pysznych i lekkich spring rollsów z domowym sosem hoisin. To idealna przekąska, lekki obiad lub opcja na imprezę.

składniki

na 8 spring rollsów

8 arkuszy papieru ryżowego

180 g makaronu ryżowego nitki

180 g tofu + 3 łyżki sosu sojowego

1 marchewka

1/2 ogórka

1/2 papryki

1/2 awokado

1/2 mango

szczypiorek

kolendra

bazylia

 

sos hoisin:

3 łyżki sosu sojowego

1 i 1/2 łyżki syropu z agawy

2 łyżeczki octu ryżowego

szczypta suszonych płatków chilli / ostrej papryki

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki masła orzechowego

szczypta pieprzu

wykonanie

Pokrój wszystkie warzywa i owoce w cienkie paski.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.

Wlej wodę na duży okrągły talerz lub do tortownicy tak, aby móc zmoczyć papier ryżowy. Mocz go przez kilka sekund i wyłóż na drewnianą deskę.

Wyłóż porcję makaronu ryżowego i kilka kawałków warzyw, owoców i ziół na jednej stronie arkusza. Zawiń boki i zacznij skręcać rolkę. Ściśnij delikatnie składniki tak, aby papier ryżowy się do siebie przykleił, a rolka się nie rozpadała. Moje też nie są idealne, ale wprawa przychodzi z każdą kolejną rolką. 😉

wegańskie spring rolls meet without meat
wegańskie rolki spring rolls meet without meat

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *