Prosta wegańska lazania 🍆

weganska lazania
freedom forest girl nature

Wegańska lazania to idealny pomysł na obiad. Chyba każdy z nas próbował kiedyś tego zapiekanego makaronu. Najczęściej jest przekładany mięsem lub warzywami z sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół, lub śmietanowym sosem beszamelowym. Na górze oczywiście posypany serem. Co ciekawe, większość z nas kojarzy lazanię z Włochami, co może być błędne. Podobno makaron ten używany był jako pierwszy w Grecji nawet 2 000 lat temu!

Łatwą sprawą jest zweganizowanie lazanii. Dodatki można dobrać według swoich upodobań, a “mięso” można zrobić ze smażonego tofu lub granulatu sojowego z dodatkiem papryki wędzonej, sosu sojowego i dymu wędzarniczego.

składniki

makaron na lazanię

pół szklanki soczewicy czerwonej (ewentualnie zielonej)

tofu

szczypta papryki wędzonej

dwie łyżki sosu sojowego

mały bakłażan

mała cukinia

700ml passaty

dwa ząbki czosnku

zioła prowansalskie

ser wegański (ja używam tego)

jogurt sojowy do podania (ja używam tego)

wykonanie

Wlej do garnka półtorej szklanki wody, dodaj szczyptę soli i soczewicę. Gotuj do miękkości przez 15-20 minut.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, rozkrusz tofu w palcach i smaż przez 2 minuty. Dodaj paprykę wędzoną, sos sojowy, sól i pieprz. Smaż jeszcze 3-5 minut.

Pokrój bakłażana i cukinię wzdłuż w dosyć cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż wszystkie kawałki z obu stron z odrobiną soli.

W międzyczasie w wysokim naczyniu wymieszaj passatę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i pokrojone drobno ząbki czosnku.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym lub foremce układaj naprzemiennie makaron, warzywa, soczewicę, tofu. Pamiętaj, żeby każdą warstwę posmarować sosem pomidorowym. Jeżeli zabraknie Ci passaty, dorób sos lub dodaj pomidory w puszce. Ostatnią warstwę pokryj sosem i następnie startym na tarce serem. Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez 40 minut.

Możesz podać lazanię z jogurtem sojowym i bazylią.

Smacznego!

weganska lazania
weganska lazania

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *