Piernikowy tofurnik

wegański sernik meet without meat kopia
freedom forest girl nature

To moje tegoroczne odkrycie! Wegański sernik pierniczkowy. Pachnie wspaniale pomarańczą i cynamonem. To jest naprawdę idealne ciacho na święta. 🎄 Spód wyłożyłam pierniczkami, a do masy dodałam domową przyprawę korzenną. Nie przejmujcie się, że sernik jest z tofu. Naprawdę go w nim nie czuć dzięki użyciu dużej ilości soku z cytryny i przyprawie piernikowej. Inspirowałam się podstawowym przepisem na tofurnik Jadłonomii.

Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:

🎄 Tofu pod pierzynką

🎄 Nieryba po grecku

🎄 Panierowana seleryba

🎄 Pasta nierybna

składniki

na 6-8 porcji, tortownica 18 cm

2 paczki tofu (po 180g)

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (zagotować 1/4 szklanki suchej kaszy w 1/2 szklanki wody)

1/2 szklanki cukru pudru

skórka z 1 cytryny

skórka z 1 pomarańczy

1/3 szklanki + 2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki pasty waniliowej

szczypta soli

1 i 1/2 łyżki cynamonu

2 goździki

2 ziarenka anyżu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

2 łyżki roślinnego jogurtu

1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego

polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki mleka sojowego

10-15 sztuk pierniczków na spód i do dekoracji

wykonanie

Do miski dodaj pokruszone tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sól.

W moździerzu utrzyj cynamon z goździkami i anyżem. Dodaj do reszty składników razem z gałką muszkatołową i imbirem. Zbleduj całość i po chwili dodaj mleko kokosowe oraz jogurt i zblenduj na gładką masę.

Spód tortownicy wyłóż pierniczkami i wylej na nie masę. Piecz w 180 stopniach 40 minut. Nie przejmuj się, jeżeli środek masy będzie lekko niedopieczony, a góra popęka. Tofurnik stężenie, gdy będzie stygł.

Rozpuść czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko ją wystudź i polej tofurnik. Udekoruj pierniczkami.

tofurnik piernikowy
wegański sernik

Zapisz się do newslettera!

Dostaniesz link do darmowych materiałów (mini e-booki, przepisy) i będziesz na bieżąco z postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *