Panierowana seleryba

seleryba w panierce meet without meat
freedom forest girl nature

Seleryba to idealne danie na wigilijny wieczór. Chyba już na dobre zagościła w wielu polskich domach. To nic innego jak seler o lekko morskim smaku, który nadają glony nori. Dzięki przyprawom dodanym podczas gotowania smak jest bardziej intensywny i wspaniale komponuje się z innymi świątecznymi daniami. W moim wydaniu seleryba jest w klasycznej panierce z bułki tartej. Przepis jest inspirowany tym Jadłonomii, ale w moim wydaniu seleryba jest w klasycznej panierce z bułki tartej.

Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:

🎄 Tofu pod pierzynką

🎄 Nieryba po grecku

🎄 Piernikowy tofurnik

🎄 Pasta nierybna

składniki

na około 10 kotletów

1 seler (około 700 g)

1,5 l wody

3 łyżki sosu sojowego

szczypta chilli

1 łyżeczka ziarenek kolendry

2 liście laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

4 płaty nori

        

1/4 szklanki mąki

1/2 szklanki wody + 2 łyżki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

3/4 szklanki bułki tartej

pęczek koperku

olej

wykonanie

Obierz seler, przekrój na pół i pokrój w plastry 1-2 cm.

W garnku zagotuj wodę z sosem sojowym, chilli, kolendrą, liśćmi laurowymi, zielem i dwoma płatami nori. Dorzuć seler i gotuj do miękkości około 15 minut.

W jednej misce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki wody, sól i pieprz. Do drugiej wsyp 1/2 szklanki bułki tartej. Pokrój dwa arkusze nori na podłużne kawałki. Ostudzone kawałki selera owiń w nori, mocz w mieszance wody i mąki przez kilka sekund, aż zmiękną i obtocz w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni i smaż selerybę około 2 minuty z każdej strony.

Przed podaniem posyp koperkiem.

seleryba meet without meat

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *