Orzechowy ryż z tofu

orzechowy ryż z tofu
freedom forest girl nature

Sekretem jest sos, który zwykły ryż z tofu potrafi zamienić w naprawdę atrakcyjne danie. Co więcej, możecie go używać do różnych dań. Będzie pasował do innych warzyw, kasz i makaronu.

składniki

na 2 porcje

1 szklanka ryżu brązowego (opcja zdrowsza) lub basmati

1 paczka tofu

1 marchewka

1 papryka

2 łyżki oleju

sos:

duża łyżka masła orzechowego

2 łyżki syropu z agawy

3 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka papryki gochugaru lub ostrej

szczypta soli

wykonanie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj. Warzywa pokrój w paski, a tofu w duże kostki. Na woku rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż na mocnym ogniu do zarumienienia. Dodaj sos. Wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się nim pokryły. Smaż kolejne 4 minuty. Podawaj z ryżem i jakąś zieleniną.

orzechowy ryż z tofu meet without meat

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

2 thoughts on “Orzechowy ryż z tofu”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *