Naleśniki z wegańskim twarożkiem

wegańskie naleśniki
freedom forest girl nature

Mam dla Was przepis na słodkie, rozpływające się w ustach naleśniki z wegańskim twarożkiem. Dodaję do nich chrupiące, prażone orzechy i polewam syropem klonowym. Ojejej, jakie one są pyszne!

Dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na słodki twarożek, który dodałam do naleśników. Jest delikatny, super smakuje z syropem klonowym, owocami i orzechami. Poza tym jego wykonanie trwa dosłownie kilka minut, bo wystarczy zblendować składniki. No a same naleśniki w wersji wegańskiej nie wymagają żadnych wyszukanych składników. Mąka, mleko, soda, ocet to mój sposób na idealne naleśniki.

Inną wersję prostych, wegańskich naleśników znajdziecie tutaj.

składniki

na dwie porcje

wegański twarożek:

1 tofu (180 g)

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 puszki mleka kokosowego (300 ml)

naleśniki:

1 szklanka + 1 łyżka mąki

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka octu

przykładowe dodatki:

syrop klonowy

banan

prażone migdały

granat

wykonanie

Zblenduj wszystkie składniki na serek. Jeżeli chcesz otrzymać gęstszy twarożek, dodaj mniej mleka kokosowego.

Zblenduj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na naleśniki. Odstaw na 5-10 min.

Porządnie rozgrzej patelnię i przed smażeniem każdego naleśnika posmaruj patelnię odrobiną oleju. Ja używam do tego pędzelka kuchennego. Po rozgrzaniu oleju wlej porcję ciasta i po 1-2 minutach obróć na drugą stronę.

Naleśniki posmaruj serkiem i polej syropem klonowym lub posyp cukrem pudrem. Podawaj z owocami i orzechami.

meet without meat naleśniki wegańskie

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *