Makaron z tofu w orzechach

makaron meet without meat tofu
freedom forest girl nature

Prosty makaron z warzywami smażonymi na woku, z tofu w migdałach i soku z limonki. Idealny pomysł na wegański obiad.

składniki

na dwie porcje

tofu

sok z 1 limonki

ząbek czosnku

pół papryczki chilli / szczypta papryki guchugaru

3 łyżki sosu sojowego

łyżka masła orzechowego

szczypta soli

1/2 szklanki zmiażdżonych na panierkę orzechów

 

200 g makaronu (soba / spaghetti / ryżowy)

marchewka

kapusta pak choi

papryka

czerwona cebula

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki srirachy

zielenina / kiełki

wykonanie

Przekrój tofu wzdłuż, aby powstały dwa kotlety. Do miski wlej sok z limonki, wyciśnij czosnek, dodaj chilli, sos sojowy, masło orzechowe i małą szczyptę soli. Zamocz tofu w mieszance i zostaw na kilkanaście minut lub najlepiej na całą noc. Następnie obtocz je z każdej strony w zmiażdżonych orzechach. Na patelni rozgrzej sporo oleju i smaż tofu z każdej strony aż panierka się zarumieni.

Ugoruj makaron. Użyj obieraczki do marchewki, aby uzyskać długie, cienkie paski. Pokrój cebulę i paprykę. Rozdziel liście pak choi. Na patelni (najlepiej wok) rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę, paprykę i marchewkę. Smaż około dwie minuty na dużym ogniu. Dodaj pak choi, sos sojowy i srirachę. Smaż kolejne 2-3 minuty często mieszając. Dosól w razie potrzeby. Dołóż makaron i wymieszaj całość. Dodaj pokrojone tofu w orzechach i kiełki.

makaron tofu meet without meat
makaron z tofu meet without meat

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *