Makaron ryżowy z wędzonym tofu

makaron ryżowy meet without meat
freedom forest girl nature

Makaron z wędzonym tofu i kwaśnym kokosowo-czosnkowym sosem. Danie jest nieoczywiste, bardzo pyszne i ekspresowe w wykonaniu. Najważniejsze jest mleko kokosowe dobrej jakości.

składniki

na trzy porcje

300 g makaronu ryżowego

1 paczka tofu wędzonego

1 puszka mleka kokosowego (polecam Real Thai)

sok z połowy cytryny

dwa ząbki czosnku

szczypta soli, pieprzu

natka pietruszki

wykonanie

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pokrój tofu na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż tofu, aż się zarumieni.

Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe, sok z cytryny, dodaj czosnek, sól i pieprz. Zblenduj i dopraw w razie potrzeby.

Dodaj sos i makaron na patelnię. Wymieszaj tak, aby makaron pokrył się sosem i posyp natką pietruszki.

makaron meet without meat
kokosowy makaron meet without meat

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *