Makaron ryżowy z wędzonym tofu

makaron ryżowy meet without meat
freedom forest girl nature

Makaron z wędzonym tofu i kwaśnym kokosowo-czosnkowym sosem. Danie jest nieoczywiste, bardzo pyszne i ekspresowe w wykonaniu. Najważniejsze jest mleko kokosowe dobrej jakości.

składniki

na trzy porcje

300 g makaronu ryżowego

1 paczka tofu wędzonego

500 ml mleka kokosowego (polecam Real Thai)

sok z połowy cytryny

dwa ząbki czosnku

szczypta soli

szczypta pieprzu

natka pietruszki

olej do smażenia

opcjonalnie 3 plastry / kawałek wegańskiego sera np. Bez Deka Mleka lub Violife (możecie zaszaleć też z tym pysznym parmezanem)

wykonanie

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pokrój tofu na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż aż się zarumieni.

Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe, sok z cytryny, dodaj czosnek, sól i pieprz. Zblenduj i dopraw w razie potrzeby.

Pokrój tofu na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj sos i makaron. Wymieszaj wszytko na patelni i posyp natką pietruszki.

makaron meet without meat
kokosowy makaron meet without meat

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *