Makaron ryżowy po wegańsku

wegański makaron ryżowy
freedom forest girl nature

Ten przepis na wegańśki makron ryżowy jest banalny. Tylko nie bój się mocno podsmażyć warzyw i dodać porządny chlust sosu sojowego.

Z tego dania jestem szczególnie dumna, bo zajęło pierwsze miejsce w pierwszym etapie konkursu kulinarnego na Veganmanii w Warszawie, w 2019 roku. 🤩 Mam nadzieję, że znacie Veganmanię. To wielka impreza, gdzie zjecie duuuużo pysznego wegańskiego jedzenia, kupicie wyjątkowe produkty, biżuterię, kosmetyki, książki o tematyce wegańskiej. Są też organizowane różne wykłady, nawet z udziałem samej Jadłonomi. 🤗

Wracając do konkursu, około 10 osób wzięło w nim udział. Jury składało się z właścicieli wegańskich lokali – Lokal Vegan Bistro i Krowarzywa oraz przedstawicielki Otwartych Klatek.

W pierwszym etapie mieliśmy ugotować danie ze składników, o które poprosiliśmy kilka dni przed konkursem. Pojawiły się różnorodne dania: nuggetsy z boczniaków, ciasto z awokado, makarony. Wygrał jednak mój makaron ryżowy z warzywami!

Konkurs miał też drugi etap, w którym naszym zadaniem było przygotowanie dowolnego dania z dostępnych składników na stole. Niczym w Masterchefie, tyle że wegańskim! 😮 Dosyć ciężko szło mi zdedydowanie się na przygotowanie jednego dania, które byłoby spójne i do którego miałabym wszystkie potrzebne składniki. Czas nas gonił, więc w końcu zdecydowałam się na grzybową soczewicę z tofu.

Ostatecznie zajęłam w konkursie drugie miejsce, z czego do tej pory bardzo się cieszę! 🎉

składniki

paczka makaronu ryżowego

garść orzeszków ziemnych

dwa ząbki czosnku

łyżeczka imbiru

2 szalotki

1 nieduża cukinia

pół kapusty pekińskiej

duży chlust sosu sojowego

dwie garście szpinaku

czarny sezam

wykonanie

Najpierw przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Orzeszki ziemne podsmaż na patelni na złoty kolor.

Posiekaj czosnek, imbir i szalotki. Cukinię i kapustę pokrój w średnio grube paski/kawałki.

Na patelnię (najlepszy będzie wok) wlej trochę oleju i po rozgrzaniu, wrzuć na nią czosnek, imbir i szalotki. Po chwili dodaj cukinię. Nie mieszaj często, daj się składnikom trochę mocniej podsmażyć.

Kiedy nabiorą złocistego koloru, dodaj kapustę i chluśnij sos sojowy (około 2 łyżek, na oko! 😉). Smaż jeszcze kilka chwil.

Dodaj sól i pieprz, ale pamiętaj, że sos sojowy już trochę posolił warzywa. Na koniec dodaj szpinak.

Możesz od razu dodać makaron i podsmażyć wszystko razem lub nałożyć na talerz osobno makaron i składniki. Posyp wszystko orzeszkami i czarnym sezamem lub czarnuszką.

wegański makaron ryżowy

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

2 thoughts on “Makaron ryżowy po wegańsku”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *