Krem z batatów

krem z batatów
freedom forest girl nature

Zapewniam Cię, że POKOCHASZ ten krem z batatów. Czuć w nim naturalną słodycz, a smażony czosnek, imbir i cebula dodają intensywności. Bardzo często robią go moi rodzice i są już w tym mistrzami. To właśnie przez nich nałogowo go gotuję. 😁

składniki

na 5-6 porcji

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

1 kg batatów

2 puszki pomidorów

250 ml mleka kokosowego

pół łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

szczypta kuminu lub curry

sól

pieprz

wykonanie

Obierz bataty i pokrój niedbale w duże kawałki. Pokrój też cebulę, czosnek i imbir. Rozgrzej sporą ilość oliwy lub oleju w dużym garnku i podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodaj kawałki batatów i smaż do zarumienienia.

Dodaj pomidory w puszce i pół szklanki wody. Gotuj około 15 minut aż bataty zrobią się miękkie. Zblenduj wszystko i dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Podawaj z dużą ilością zieleniny, wybranymi pestkami i oliwą.

krem z batatów
krem z batatów

Subskrybuj!

Wyślę Ci listę 10 tanich, wegańskich przekąsek, które warto zabrać w podróż i będę informować o nowych postach. 🐨

Zgadzam się na przechowywanie danych osobowych i przetwarzanie ich w celu kontaktu przez administratora Meet Without Meat. Nie udostępniam danych osobom trzecim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *