Krem z batatów

krem z batatów
freedom forest girl nature

Zapewniam Cię, że pokochasz ten krem z batatów. Czuć w nim naturalną słodycz, a smażona cebula, czosnek, i imbir dodają intensywności. Ten krem zazwyczaj jem u rodziców, bo to ich popisowa zupa. Parę osób z Instagrama też już go zachwalało, więc na poważnie przemyślcie ugotowanie go. 😁

składniki

na 5-6 porcji

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

1 kg batatów

2 łyżki oliwy / oleju

2 puszki pomidorów

1 szklanka wody

250 ml mleka kokosowego

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka kuminu lub curry

sól, pieprz

wykonanie

Obierz bataty i pokrój w duże kawałki. Pokrój cebulę, czosnek i imbir. Rozgrzej oliwę lub olej w dużym garnku i smaż cebulę, czosnek, imbir i bataty do zarumienienia.

Dodaj przyprawy, pomidory w puszce, wodę i mleko kokosowe. Gotuj 15-20 minut aż bataty zrobią się miękkie. Podawaj z zieleniną, pestkami i oliwą.

krem z batatów
krem z batatów

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *