Jagodowe wegańskie babeczki z kremem

różowe wegańskie babeczki
freedom forest girl nature

Te jagodowe wegańskie babeczki są puszyste, owocowe, słodziutkie i wilgotne. Są naprawdę proste w wykonaniu. Do ciasta dodałam mrożone jagody i ozdobiłam je wegańskim kremem maślanym. Wegańskie pieczenie jest naprawdę mało wymagające, nie potrzebujecie do tego trudno dostępnych składników. Jest tanio, prosto i pysznie!

Każdy, naprawdę każdy, może zrobić je w domu. Podstawowe składniki na pewno masz w swojej kuchni. Do kremu potrzebujesz wegańskiej margaryny. Ja używam margaryny bez oleju palmowego Vitaquell. Możesz ją kupić:
1. Na Allegro
2. W sklepach ze zdrową żywnością

Wegańska margaryna jest też dostępna w sklepach spożywczych (margaryna Kasia), ale jej skład jest nieco gorszy, dlatego ja wybieram Vitaquell.

Do kremu dodałam też barwnik spożywczy. Barwniki możesz kupić w Internecie np. na Allegro. Możesz też użyć kilka kropli soku z buraka, jeżeli chcesz uzyskać różowy kolor.

składniki

na 12 babeczek

1 i 1/2 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka mleka sojowego

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mrożonych jagód

 

krem:

1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (250 g)

2 szklanki cukru pudru

wegańskie barwniki spożywcze

Jeżeli nie masz dostępu do wegańskiego masła, możesz ubić stałą część mleka kokosowego z dwóch puszek dodając ½ szklanki cukru pudru i dwie łyżki soku z cytryny.

wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół). W misce dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko sojowe połączone z octem i olej. Wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj mrożone jagody i ponownie wymieszaj. Wyłóż ciasto do 12 foremek do babeczek i piecz przez 22-24 minuty. U mnie zajęło to 24 minuty, ale najlepiej wbij w nie wykałaczkę i upewnij się, że ciasto na niej nie zostaje.

Gdy babeczki ostygną, ubijaj masło przez około 2 minuty. Powinno zrobić się bardziej kremowe. Porcjami dodawaj cukier puder. Ubijaj przez kilka minut, aż powstanie gładki i puszysty krem. Na koniec dodaj barwnik. Miksuj jeszcze przez minutę.

Nałóż krem na babeczki używając rękawa cukierniczego. Ozdób ulubionymi owocami. Przechowuj w lodówce.

puszyste wegańskie babeczki
owocowe wegańskie babeczki

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *