Grzybowa soczewica z tofu i rozmarynem

soczewica tofu grzyby
freedom forest girl nature

Uwaga uwaga, to drugie danie nagrodzone w konkursie kulinarnym na Veganmanii w Warszawie w 2019 roku. W drugim etapie naszym zadaniem było przygotowanie dowolnego dania z wybranych składników. Niczym w Masterchefie, tyle że wegańskim! 😲

Wyobrażacie sobie wziąć udział w wegańskim Masterchefie? To by była dopiero rewolucja!

Dosyć ciężko szło mi wymyślanie dania, które byłoby spójne i do którego miałabym wszystkie potrzebne składniki. Czas nas gonił, więc w końcu zdecydowałam się na przygotowanie grzybowej soczewicy z tofu i rozmarynem.

Ostatecznie zajęłam w konkursie drugie miejsce, z czego do tej pory bardzo się cieszę! 🤩

składniki

na 2 porcje

garść suszonych grzybów

szklanka zielonej soczewicy

gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego

200g pieczarek

2 ząbki czosnku

cebula

2 łyżki sosu sojowego

około 3/4 szklanki mleka sojowego

 

180g tofu

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki wędzonej

łyżeczka syropu z agawy

1-2 łyżki sosu sojowego

sól

pieprz

natka pietruszki

olej do smażenia

wykonanie

Mocz grzyby przez noc lub zalej je dwoma szklankami gorącej wody przed przygotowaniem dania i poczekaj aż zmiękną.

Zalej soczewicę wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaj rozmaryn i sól. Gotuj 20-30 minut aż zrobi się miękka, ale nie rozgotowana. Kiedy będzie gotowa, odlej wodę i wyjmij rozmaryn.

Pokrój cebulę, czosnek, pieczarki i grzyby. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę czosnek, a po minucie dodaj grzyby i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Smaż około 10 minut, aż grzyby się zarumienią, po czym dodaj mleko sojowe. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze kilka chwil.

Zmieszaj w misce wszystkie przyprawy. Pokrój tofu i obtocz w nich. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu. Pozwól mu się mocno zarumienić, nie mieszaj często. Fajnie, jak na zewnątrz zrobi się trochę chrupiące. (Na zdjęciu widać, że obtoczyłam w przyprawach niepokrojone tofu. Lepiej jednak wetrzeć przyprawy w pokrojone kawałki.😉)

Na talerz nałóż soczewicę, dodaj sos grzybowy, na wierzch połóż kawałki tofu. Posyp wszystko natką pietruszki i jeeeeeedz.

soczewica tofu grzyby

 

Jeśli jesteście ciekawi, jakie danie zrobiłam w pierwszym etapie konkursu, zajrzyjcie tutaj. To coś bardziej azjatyckiego. 🥡

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *