Chrupiąca, wegańska granola

fit wegańska granola meet without meat
freedom forest girl nature

Moja ulubiona wegańska granola, której używam do jogurtów, owsianek i deserów. Nie dodaję do niej cukru, ani żadnego syropu. Słodyczy dodają daktyle.⁠

Jest w niej mnóstwo orzechów, pestek, nasion i suszonych owoców. Można do niej dodać swoje ulubione składniki.⁠ Ten przepis jest naprawdę elastyczny – wrzuć do niej to, co lubisz najbardziej. 😁⁠

składniki

na dwa słoiki

1 i 1/2 szklanki daktyli

2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka różnych orzechów (np. laskowe, migdały, włoskie)

1/2 szklanki pestek i nasion (np. słonecznik, dynia)

1/3 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, morele)

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1,5 łyżki cynamonu

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

szczypta soli

wykonanie

Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw.

W misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki i nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe, cynamon, siemię lniane i sól.

Odlej 3/4 wody z daktyli i zmiksuj. Dodaj do reszty składników i wymieszaj.

Piecz w 170 stopniach przez 25 minut (termoobieg).

Jedz z jogurtem roślinnym, dodawaj do owsianek, smoothie i innych pyszności.

weganska granola

Spodobała Ci się wegańska granola? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wypasione domowe wegańskie zapiekanki

🌿 Jagodowe wegańskie babeczki z kremem

🌿 Wegańskie spaghetti bolognese

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *