Bezglutenowe pankejki

pankejki bezglutenowe ryżowe wegańskie
freedom forest girl nature

Nie dość, że pyszne i słodkie, to bezglutenowe pankejki. Lubię je w takim wydaniu, bo są nieco lżejsze niż z mąką pszenną. Do tego przepisu używam mąki ryżowej, przez którą pankejki mogą wyjść bardziej kruche i trochę suche. Dlatego świetnie się tutaj sprawdza dodanie jogurtu roślinnego do ciasta. Spróbujcie sami. 🙂

składniki

na dwie porcje

3/4 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka octu

1 szklanka + 1 łyżka mąki ryżowej

1 łyżeczka sody

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

1 łyżka cukru

szczypta soli

2 łyżki jogurtu roślinnego

 

dodatki:

ulubione owoce

masło orzechowe

syrop klonowy / cukier puder

wykonanie

Do naczynia wlej mleko sojowe i ocet.

W misce wymieszaj mąkę, sodę, siemię lniane, cukier i sól.

Dodaj mleko i wymieszaj.

Dodaj jogurt i wymieszaj.

Rozgrzej suchą patelnię i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż na średnim ogniu około 1,5 minuty aż zrobią się lekko złote, przełóż na drugą stronę i smaż kolejną minutę.

bezglutenowe pankejki ryżowe

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *